Publicerad den Lämna en kommentar

Tapet till barnrum

Inreda barnrum med tapet

När man skall inreda ett barnrum finns det en mängd olika saker man kan använda, ofta har man lite överblivna möbler och annan inredning som fungerar fullt tillräckligt för att passa i barnkammaren. Det behöver inte bli dyrt, men beroende på barnets ålder finns ändå en hel del att fundera kring.

Tapeter i barnrummet

Många har en hyfsat tydlig bild över hur man vill att ens barns rum skall se ut, och så länge barnen är små har man privilegiet att få välja möbler och inredning helt själv. En av de första frågorna man bör ställa sig är om man skall ha färg eller tapet på väggarna i barnrummet. Att måla väggarna är enklast och billigast, tapeter lite roligare och ger en mer ombonad känsla.

En uppsjö av barntapeter

Det finns massor av snygga och prisvärda tapeter med inriktning mot barn i alla åldrar, inte sällan i form av populära figurer från film och TV. Vilken man skall välja är en smaksak, men nog finns anledning att titta på prislappen också. Kända varumärken som Disney, Babblarna eller Astrid Lindgren är populära nog för att priserna skall hamna i det övre spannet. Går man andra hållet och letar upp en barntapet utan kändisar så blir det i regel mycket billigare. Det finns många fantasifulla mönster, figurer och färgkombinationer, så man har fortfarande valmöjlighet så det räcker och blir över. Kanske bör man fundera på barnets ålder, är tapeter ens något han eller hon kommer uppskatta eller är det främst estetik man är ute efter?

Föräldrarnas smak avgör

Till syvende och sist är det ändå föräldrarna som avgör vad som skall sättas upp på väggarna eller ej. Frågan om vilken tapet man skall ha i barnens rum faller på de vuxna och hur stort inflytande ett barn skall ha är en fråga om ålder. Ett litet spädbarn har av naturliga skäl ingen åsikt alls, eller kan åtminstone inte delge vilken den är. Ett större barn har kanske hunnit få egna favoritfärger, seriefigurer eller karaktärer från barnprogram och vill ofta komma till tals. Hur stor hänsyn som tas är olika, men en sak som alla barn oavsett ålder har gemensamt är att de faktiskt blir äldre snabbt.

Barntapeter som håller länge

Köper man en tapet som är allt för barnslig dröjer det inte länge innan de måste bytas. Barn växer, och det går snabbare än man tror. Är man nybliven förstagångsförälder är det lätt att tro att man kommer att befinna sig i bebisbubblan för evigt, men verkligheten är tyvärr en annan. Inom kort kommer bebisen bli ett litet barn, ofta med starka åsikter om allt mellan himmel och jord. En tapet med motiv som skall passa en babyrum är inte nödvändigtvis samma tapet som en 3-åring vill titta på innan hen somnar. Väljer man smart finns dock många tapeter som passar bra i ett barnrum oavsett ålder på barnen.

Stor prisskillnad på barntapeter

Oavsett vad man skall köpa till ett barnrum kommer man märka att valmöjligheterna är nästan oändliga. I alla fall kan det kännas så, och det är ju så många val som skall göras och så många små beslut som skall fattas. Varför inte låta priset hjälpa till då du väljer tapet till barnrummet? Det finns massor av snygga, barnvänliga tapeter för barn som INTE kostar en halv förmögenhet, valet kan lika gärna falla på en av dem. När man inreder ett barnrum märker man snabbt att det är många saker som skall köpas, och många utav dem måste bytas innan man vet ordet av. Köper man tapeter för tusentals kronor kan det kännas lite moloket att tvingas byta ut dem då ens barn anser sig ha vuxit ur dem. Varför köpa dyrt när man kan hitta likvärdiga barntapeter till mycket lägre pris?

Blå eller rosa tapet

En fråga som tidigare knappast ställdes var huruvida man skall utmana den gängse bilden av flickor som älskar rosa och pojkar som vill ha blått eller inte. Det kan vara lockande att köpa ljusa tapeter med regnbågar och enhörningar till småflickor och superhjältar, bilar och robotar till småpojkar och det är naturligtvis inte fel. Men numera vet vi att även killar kan gilla rosa och att blått må vara flott men inte är öronmärkt för pojkar utan uppskattas även av flickor. Med det sagt är det ändå en majoritet av barnkläder, inredning till barnrummet och – i detta fallet – tapeter som har en mer traditionell syn på manligt och kvinnligt. Det är fortfarande lättare att hitta blått till småkillar än det är att hitta rosa, och superhjältarna lyser med sin frånvaro vad gäller barnkläder för tjejer. Alla väljer själva vad de tycker är lämpligast, men det är något som skickar signaler till barnet och därför kan vara värt att fundera kring även när man väljer tapet till barnets rum.